Contacteer ons
Tervia's levert eerste circulair ingerichte KMO-unit op!

Tervia's levert eerste circulair ingerichte KMO-unit op!

Circulair bouwen is aan een opmars bezig, maar... wat betekent dit nu juist?


In essentie gaat het erom dat materialen zoveel mogelijk hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden en dit met een zo hoog mogelijk waardebehoud.


Enkele maanden geleden stelden we ons tot doel een KMO-unit zo circulair mogelijk in te richten! We gingen deze uitdaging aan met Beneens Bouwonderneming en A'tract Architecten.
Samen met Beneens Bouwonderneming en A'tract Architecten kwamen we tot dit mooie resultaat!


Hoe deden we dit? 

  • We werkten niet met het klassieke systeem van pur en chape waarin alle leidingen liggen, maar met een verhoogde computervloer waaronder de isolatie, alle technische leidingen en bekabeling ligt. Alle leidingen, kabels, isolatie en het vloersysteem zelf kunnen weggenomen en hergebruikt worden op een andere locatie.
  • De bekabeling werd niet versneden, maar op volledige lengte onder de computervloer gelegd. 
  • We plaatsten JuuNoo systeemwanden in plaats van wanden in gipskarton. Dit niet-dragend binnenwandsysteem is volledig demonteerbaar en herbruikbaar. Aan de hand van klittenband kunnen verschillende soorten afwerkingsmaterialen op de onderstructuur bevestigd worden zonder lijm of schroeven. Wijzigt de ruimte, dan kunnen de JuuNoo wanden en de afwerkingspanelen weggenomen, aangepast of verplaatst worden. Voor de afwerkingspanelen werkten we samen met Unilin Panels.
  • Als vloerbekleding kozen we voor tapijttegels omwille van de akoestische eigenschappen. Enerzijds kozen we voor tegels van Desso NV omdat deze fabrikant de tapijttegels, die in goede staat verkeren, terugneemt en een tweede leven geeft. Daarnaast gaat er bij Desso tijdens het productieproces geen snijafval verloren. De snijresten worden immers opnieuw aan het productieproces toegevoegd. Anderzijds kozen we om te werken met Studio Wae. Deze tapijttegels zijn afkomstig van het snijafval van tapijtfabrikanten en worden in verschillende vormen versneden. Door kleuren en vormen te combineren worden er leuke accenten in de vloerafwerking bekomen.
  • A'tract Architecten ontwierp één volledige binnenwand die volledig is opgebouwd uit oude houten ramen. Deze ramen kwamen van bouwafval van Beneens Bouwonderneming en kregen zo een tweede leven. Het patchwork van ramen zorgt voor een uniek accent in de ruimte.
  • We vestigen nog graag de aandacht op de wandtegels in de keuken. Geen nieuwe, maar 2dehands! De keuken is trouwens ook de enige plaats waar er stopcontacten zijn! Alle andere koppelingen zitten verwerkt onder de computervloer.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan